Izlozba u Arheloškom muzeju Zagreb: Rimska nekropola iz doba Severa

vrijeme: 05.07.2012. – 26.08.2012.20,00
mjesto: Zagreb; Arheološki muzej u Zagrebu, Trg N.Š. Zrinskog 19
organizator: Arheološki muzej u Zagrebu / Muzej Slavonije Osijek – Arheološki muzej Osijek


Izložba pod nazivom ‘OS_DIV_120 : rimska nekropola iz doba Severa’ otvara se u četvrtak, 5. srpnja, u 20 sati, u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Pogledati se može do 26. kolovoza.

Tijekom lipnja i srpnja 2009. godine Arheološki muzej Osijek je, u suradnji s Odsjekom za arheologiju HAZU, obavio zaštitno arheološko istraživanje na lokaciji u Ulici Martina Divalta broj 120, prilikom kojeg je pronađeno 77 grobova koji se mogu datirati u 3. i 4. stoljeće, s tim da većina potječe iz prve polovice 3. stoljeća. Ovo je najveća istražena površina groblja iz tog razdoblja u ovom dijelu Panonije, tako da ovo iskopavanje, pored velike važnosti za proučavanje antičke Murse, ima i veliki regionalni značaj.

Cilj ove izložbe jest skrenuti pozornost javnosti na prostor Divaltove ulice koji je danas jedan od najugroženijih dijelova arheološkog nalazišta Mursa, zbog brojnih građevinskih poduhvata koji se tamo odvijaju. Nakana izložbe jest prikazati prikupljene predmete te pokazati da ti nalazi, iako nekad neugledni i malene vrijednosti, mogu pružiti podatke važne za sagledavanje antičke Murse, a samim time i ukazati na važnost provođenja daljnjih istraživanja na prostoru Divaltove ulice, odnosno na čitavom području rimskih nekropola antičke Murse.

U trima odvojenim prostorijama prikazano je ukupno 89 predmeta pronađenih u grobovima i izvan njih, uglavnom keramičkih posuda, staklenih posuda, nakita, dijelova nošnje, obuće, novca.

Uz rekonstrukciju dvaju vrsta grobova pronađenih na nalazištu (paljevinski i kosturni), posjetitelji mogu vidjeti i kartu Murse iz razdoblja vladavine Severskih dinastija (200.-250. godine) s pripadajućim nekropolama i cestovnim pravcima, zatim prikaz odra i objašnjenje rimskih pogrebnih običaja te posebno izdvojena dva groba čiji grobni prilozi čine znakovi službe ili zanimanja koje je umrli obavljao za života. U Divaltovoj 120 pronađeni su tako grob ribara i grob drvodjelca.

IZVOR: Culturenet.hr