Na prodaju fotografija sante koja je potopila Titanic

Iznimna fotografija ledenog brijega koji je 1912. potopio Titanic, snimljena dva dana prije nesreće, ponudit će se idućeg mjeseca na aukciji u Sjedinjenim Državama, a cijena joj je procijenjena na 8.000 do 10.000 dolara.

Stanley Lehrer koji slovi kao ekspert za nesreću Titanica tvrdi da je ovo slika sante leda koja je potopila Titanic. Putnik prve klase George Rheims i jedan član posade, Joseph Scarrot, nezavisno su napravili skice sante leda koja je potopila Titanic i obje skice su vrlo slične santi koja je na fotografiji.

Fotografija koju je W.F. Wood, kapetan broda Etonian, snimio dva dana prije brodoloma, prikazuje “golem ledeni brijeg karakteristična eliptičnog oblika”, dodaje se iz R & R Auction, aukcijske kuće koja te predmete prodaje od 13. do 16. prosinca.

Predstavnik aukcijske kuće koja prodaje Titanic memorabiliju uključujući i jednu stolicu s palube koja je krasila TItanic (procjena 75.000 USD) rekao je kako je staviti ovakvu fotografiju na auciju sante koja je potopila nepotopivi broj je stvarno značajno.

Titanic koji je iz Southamptona u Engleskoj plovio u New York potonuo je 14. travnja 1912., dva i pol sata pošto je na svom prvom putovanju preko Atlantika udario u ledeni brijeg. Tada je život izgubilo više od 1.500 ljudi.

IZVOR: Jutarnji list, R&R Auction