Etnografski muzej Zagreb: Svijet igračaka

mjesto održavanja: Etnografski muzej Zagreb, Trg Ivana Mažuranića 14 10000, Zagreb
datum početka/završetka: 01.12.2012. / 01.12.2012.
otvorenje: u 12 sati
radno vrijeme: utorak, srijeda, četvrtak: 10 – 18 h; petak, subota, nedjelja: 10 – 13 h; ponedjeljkom zatvoreno
organizator: Etnografski muzej Zagreb

Etnografski muzej u Zagrebu, jedan od naših najstarijih čuvara i promicatelja hrvatske narodne baštine, bit će kroz idućih šest mjeseci dom Svijetu igračaka. Predstavit ćemo dječje igračke kroz nekoliko izložaba, od kojih je središnja Dječje igračke iz hrvatske baštine, a pratiti će je, uz brojna događanja, izložbe Iz svijeta igračaka, Poljske tradicijske dječje igračke te Igračka ima srce. Ideja za ovaj projekt izrasla je iz činjenice da naš muzej čuva igračke izrađene još od sredine 19. stoljeća. Želja nam je bila predstaviti široj javnosti dječje igračke iz hrvatske baštine, kao i one čija je vještina izrade upisana kao svjetska baština na UNESCO-ovoj Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. To su igračke koje se čuvaju u fundusu muzeja, a neke od njih još se i danas izrađuju u hrvatskim selima. Želimo potaknuti interes za ovaj dragocjeni segment narodnoga stvaralaštva i tako ispuniti još jedan od zadataka našeg muzeja – popularizaciju domaćega stvaralaštva, uz njegovo čuvanje, obradu i prezentaciju.

Središnja izložba „Dječje igračke iz hrvatske baštine“ u prizemlju muzeja prikazuje sve bogatstvo i raznolikost dječjih igračaka u nas. Na izložbi su prikazani predmeti specifični svojom izvornošću, rijetkošću, funkcijom i ljepotom, izrađivani od kraja 19. stoljeća u hrvatskim selima. Izložene su igračke koje su izrađivala djeca koristeći materijale iz prirode, ali i one koje su za njih radili njihovi ukućani nalazeći uzore u okolini. Ipak najbrojniji dio izloženih predmeta čine igračke koje su radili stanovnici pojedinih sela u organiziranim zadrugama, a za tržište, poput dječjih igračaka iz prigorskog sela Vidovca, Hrvatskog zagorja i Zelova u Dalmatinskoj zagori. Izložene igračke izrađene su od drveta, keramike i šiblja, a to su životinjski likovi, svirale, dječji namještaj, prijevozna sredstva i druge, uvijek rukom izrađivane i oslikavane veselim bojama. Najvećim dijelom izloženi su predmeti iz zbirke Etnografskog muzeja. Filmovima snimljenima u selima Hrvatskog zagorja predstavljamo majstore i njihove radionice u kojima nastaju igračke. Izdvajamo kratak dokumentarni film o selu Vidovcu koje je bilo najveće središte izrade dječjih igračaka u prvoj polovici 20. stoljeća, a započeli smo i sa prikazom aktivnih Osnovnih škola koje imaju etno radionice i njeguju narodnu baštinu.

Kako bi posjetioci, a napose djeca, vidjeli i ljepote igračaka nekih drugih zemalja, u ostalim prostorima izložene su igračke iz fundusa muzeja, privatnih zbirki i Muzeja Zabawek i Zabawy iz Kielca u Poljskoj.

Na prvome katu postavljena je izložba „Iz svijeta igračaka“. Izložba prikazuje igračke izrađene od različiti materijala, kao što su plišane nastale u malenim manufakturama ili danas već velikim tvornicama dječjih igračaka. Izložene su i metalne i mehaničke igračke. One su nastale po uzoru na drvene i papirnate, rađene krajem 19. stoljeća, prvo u malim kućnim radionicama u Njemačkoj, u blizini Nürnberga, a zahvaljujući industrijalizaciji njihova se proizvodnja širi i u druga njemačka i svjetska središta. Na izložbi su prikazane i drvene i keramičke igračke iz Češke, Njemačke, Poljske, Portugala, Slovačke, Slovenije, Švedske, Rusije i Ukrajine.

Posebnu skupinu čine olovni vojnici koji se čuvaju u Zbirci Etnografskog muzeja. Nekad su se izrađivali samo za vladare, a krajem 18. stoljeća započinje u Parizu organizirana proizvodnja olovnih vojnika za puk. Kao posebno veselje djeci izložili smo u suradnji sa maketarima vlakova i željeznicu koju su izradili najmlađi maketari, a koja veselo putuje ovim izložbenim prostorom.

Izbor igračaka za izložbu „Poljske tradicijske dječje igračke“ u Etnografskom muzeju u Zagrebu iz bogatog je fundusa Muzeja igračaka i igre iz Kielca (Muzeum Zabawek i Zabawy) koji broji preko 10 000 eksponata. Izložba obuhvaća dva načina izrade poljskih igračaka: tradicijske igračke iz sredinâ u kojima je i danas živa njihova proizvodnja i igračke nastale u zadrugama koje su se od 40-ih do 90-ih godina 20. stoljeća bavile njihovom proizvodnjom i bile su glavni proizvođač na poljskome tržištu.

Tradicijske dječje igračke imaju puno dužu povijest od zadružnih. Upravo su one stalna inspiracija ostalim proizvođačima igračaka. Nakon Drugog svjetskog rata, osim izrade tradicijskih igračaka, u Poljskoj se počela razvijati industrijska proizvodnja većih razmjera. Najstarija poljska zadruga za izradu igračaka bila je neposredno povezana s narodnim stvaralaštvom toga područja. Izrađivači igračaka širili su asortiman na nove uzorke i materijale. Na izložbi su tako uz drvene tradicijske igračke izložene i metalne, mobilne, tokarene, plišane i krpene igračke.

Izložba koja će biti realizirana u suradnji s Radio Sljemenom i novinarkom Anamariom Šnajdar – „Igračka ima srce” – nije zamišljena kao muzejska prezentacija građe, već je riječ o izložbi uspomena onih koji su sačuvali iz djetinjstva svoje najdraže igračke i žele ih darovati ili pokazati na izložbi. Svi smo bili djeca, svi se sjećamo svojih igračaka, možda neki od nas još uvijek čuvaju igračke, priče vezane uz njih, stare fotografije, a drago nam je da i drugi vide kako smo se igrali. I upravo su stoga Radio Sljeme i Etnografski muzej u rujnu 2012. godine započeli višemjesečnu emisiju istoga naziva. Željeli smo približiti igračku svakom domu, svakom djetetu, i starom i mladom. Donesene i odabrane igračke, bez obzira ostaju li one trajno u zbirci Muzeja ili se vraćaju vlasniku, naći će mjesto na izložbi. Važno je da igračka ima muzejsku i kulturološku vrijednost. Izložba će se održati na drugome katu muzeja, nakon gostujuće izložbe o poljskim tradicijskim dječjim igračkama.

Dok je svijeta i djece biti će i svijeta igračaka!