Staklo u kombinaciji sa svjetlošću

Marko Ferenc, www.fermar-art.com

Tvrdnja Plinija da je car Neron platio veliku svotu novca za dvije čaše neobičnog sjaja govori u prilog vrijednosti umjetnički oblikovanog stakla.

Mladi Louis Confort Tiffany (1848-1932) kao sin poznatog draguljara mogao je lagodno živjeti da nije krenuo u ostvarivanje svojih vizija sa kojima je želio ostaviti vlastiti trag u svijetu. To mu je i uspjelo, jer na sami pomen njegovog imena prva asocijacija su njegovi radovi po kojima je postao poznat širom svijeta.

Počinje studirati slikarstvo u Americi a kasnije nastavlja u Parizu gdje se upoznaje sa “glass artom”. Ostaje fasciniran mogućnošću koju pruža uporaba stakla. Po povratku kući nastavlja slikati da bi kasnije svoju umjetničku aktivnost prebacio na cijelo polje dekorativne umjetnosti. Pri tome mu naročito pomažu iskustva iz Pariza gdje se susretao sa modernim “orijentalizmom” koji je imao ključnu ulogi u formiranju jednog novog stila protkanog impresionističkim i simbolističkim slikarstvom.

Prvi uratci nastaju 1873 kada stvara prozorsku dekoraciju. Nezadovoljan izgledom pokušava sam osmisliti novu vrstu stakla.Mnogo eksperimentira te te mu se otkrivaju nove mogućnosti u prenošenju boje u staklene površine. Patentira svjetlucavo staklo koje koristi za izradu lustera. Dolaze i prva dokazivanja te postaje jedan od vodećih dekoratera. Sudjeluje u renoviranju Bijele kuće, kazališta, te sakralnih objekata.

Na nagovor Thomasa Edisona počinje izrađivati lampe za javnu rasvjetu.U svojoj umjetničkoj radionici već ima zaposleno preko 100 ljudi koji njegove ideje pretvaraju u djela vrijedna divljenja.

Njegovi prozori su bili slike od stakla a imali su prvenstveno tu namjenu da se gledaju umjesto da se gleda kroz njih. No i dalje nezadovoljan kvalitetom stakla što ga je tržište imalo osniva svoju firmu za staklo u Coroni. Postavlja briljantnog Engleza Arthura Nasha za voditelja. Kako se slavna radiona širi tako i otvara posebne odjele koji su izrađivali prozore, mozaike te opremali sakralne objekte. Od tog vremena potiče i zaštitni znak “Favrile” kao sinonim kolorističkih efekata na staklu.

Počinje posjećivati izložbe te ostvaruje izuzetne uspjehe u Americi tako i u Europi. Njegovi predmeti se nalaze posvuda te i on doprinosi nastajanju novog stila “Art noveau”. Teži ka umjetničkom oblikovanju svjetlosti kroz svijet prirode nudeći svu raskoš fantastičnih linija i oblina uronjenih u mističnost. Objeručke prihvaća taj novi stil slobode koji nastoji prekinuti sa tradicijskom,akademskom umjetnošću.
Inspiraciju crpi napuštajući racionalizam te bježi u podsvjesna i emocionalna stanja. Stil “Art noveau” postaje dio svakodnevice te se upliće u sve pore umjetnosti. Prihvaćaju ga kreativci kao i dizajneri pronalazeći u spoju stakla i metala novu dimenziju.

Svoju fascinantnost ljepotom antičkog stakla, bizantske i islamske umjetnosti koju je upoznao u Parizu nastoji pretočiti u sitne komade stakla. Svoja djela je javno izlagao tako da budu dostupna ljudima te da i dodirom osjete svu ljepotu i snagu unikata.

Izlaže po cijelom svijetu sve do Prvog svjetskog rata kada odlazi u mirovinu. Po njegovoj smrti tvrtka proglašava stečaj.

Danas mu lampe na aukcijama postižu cijenu i do 2 milijuna dolara. Mnoge se nalaze u posjedu kolekcionara i muzeja.