Nikon F2 Photomic

Julio Frangen

Japanski jednooki refleksni fotoaparat, proizvod tvornice optičkih instrumenata Nippon Kogaku iz Tokia. Prvi model ovog tipa fotoaparata proizveden je 1971.god. sa promjenljivom prizmom u kojoj je smjesten CdS svjetlomjer, te mogučnošću korištenja brzine zatvarača od 10 sek. pa do 1/2000 sek. Koristio za za snimanje reportaža u novinskoj fotografiji sve do pojava modela F3, 1980.godine.

Jednooki refleksni fotoaparat ili SLR ( single lens reflex ) fotoaparat, može se smatrati najuspješnije konstruiranim fotoaparatom. Jednostavan za rukovanje, snimati se može iz visine očiju ili prsiju, ima ugrađen svjetlomjer, korištenje velikog raspona ekspozicija ( brzina snimanja), te se na njemu mogu vrlo lako mijenjati razni objektivi,od širokokutnih do teleobjektiva.

Princip rada jednookog refleksnog aparata je da on prima sliku kroz objektiv na koso, pokretno zrcalo koje istu prenosi na mutno staklo i na film. A kroz peterokutnu prizmu vidimo sliku istu kakva je i u prirodi. Mehanizam za ekspoziciju tj. brzina zatvarača povezuje zrcalo s okidačem zavjesnog zatvarača tako da kad se zatvarač otvori, automatski se podiže zrcalo te svjetlo nesmetano prođe do leđa aparata gdje se nalazi film. Film koji se koristi kod ovog tipa fotoaparata je formata 35mm, što odgovara formatu kino filmske trake. A filmovi mogu biti crno bijeli ili u boji, te negativi ili diapozitivi.
Osnovni dijelovi fotoaparata: sistem tražila sa ugrađenim CdS svjetlomjerom, zavjesni zatvarač koji koristi brzine okidanja od 10 sekundi, pa do 1/4000 sekunde, te set promjenljivih objektiva raznih žarišnih duljina. Objektivi se dijele na širokokutne,žarišne duljine od 15mm – 35mm, normalne 50 mm, te teleobjektive od 85mm – 1500 mm pa i veće, ali to su već objektivi za posebne namjene.