Predstavljanje knjige – Zapisnici poglavarstva grada Koprivnice 1698.-1702.

U Gradskoj vijećnici u četvrtak 27. siječnja 2011. godine  s početkom u 18,00 sati održati će se  predstavljanje knjige “Zapisnici poglavarstva grada Koprivnice1698.- 1702”.  Predstavljanje knjige održat će se u sklopu godišnje skupštine Povijesnog društva Koprivnica.

Radi se o prvom svesku Zapisnika poglavarstva grada Koprivnice, koji  obuhvaća razdoblje od 1698-1702. godine. U drugom svesku, koji bi trebao biti objavljen krajem 2011. godine, obuhvatilo bi se razdoblje od 1703–1707. godine i time bi bio obuhvaćen cijeli, treći po starosti, sudski zapisnik grada Koprivnice, čiji se original nalazi u Državnom arhivu u Varaždinu.

U prvom svesku Zapisnika nalaze se pravni predmeti i odluke koprivničkog gradskog poglavarstva, koji će biti zanimljivi prvenstveno povjesničarima, ali i svima koje interesira govorni jezik koprivničkog kraja, budući da je veći dio zapisnika pisan kajkavskim jezikom.

O knjizi će govoriti Karmen Levanić, koja je zaposlena u  Državnom arhivu u Varaždinu kao latinist arhivist. Kao urednica govorit će o originalnoj knjizi, načinu izdavanja knjige i drugim pojedinostima vezanim uz sam način objave ovog zapisnika.

Kao drugi predstavljač knjige govorit će Ivana Posedi iz Goričana također zaposlena u Državnom arhivu u Varaždinu, voditeljica  Arhivskog sabirnog centra u Koprivnici i arhivist latinist. U ovom svesku je izradila regeste i govorit će o samim parnicama i povijesnom okolnostima koje su prethodile pojedinim sudskim odlukama.

Prije ovog Zapisnika poglavarstva grada Koprivnice u nakladi Državnog arhiva u Varaždinu  izašla su dva sveska Zapisnika grada Koprivnice u suradnji sa izdavačkom kućom Meridijani i Muzejom grada Koprivnice. Jedan je Gradska knjiga, u izvorniku Liber Civitatis Caproncensis, koji obuhvaća razdoblje od 1639. do 1756., a drugi je sudski zapisnik koji obuhvaća razdoblje od 1676. do 1687. godine.

izvor: www.koprivnica.hr