Najava izložbe srednjovjekovnih sprava za mučenje

U Arheloškom muzeju u Zagrebu od 18. veljače do 19. lipnja 2011 održati će se izložba srednjovjekovnih sprava za mučenje u organizaciji muzeja i tvrtke Mondo (Gdynia, Poljska).

Izložba će predstaviti rekonstruirane sprave za mučenje koje su se koristile u kaznenim postupcima od srednjeg vijeka sve do 18. stoljeća u svim krajevima Europe. Osim sprava koje su svojom primjenom dovodile do teških tjelesnih ozljeda te naposljetku i smrti, izložene su i one kojima su se kažnjavali manji prijestupi a mučenje se svodilo na moralnu razinu, odnosno ponižavanje. Neke od njih su poznata , Razapinjač, Vještičji stolac te sramotne maske, pokorničke halje i sl.

Koncept izložbe je proučavanje fenomena torture prikazujući ga kao problem koji je prisutan u europskoj civilizaciji, s ciljem da podsjeti na činjenicu da uporaba torture nije ograničena samo na srednji vijek te da nije povezana s određenim svjetonazorom ili religijom, već da je riječ o univerzalnom problemu. Ipak, tijekom srednjeg vijeka gospodarski i sociološki kontekst, kao i filozofska klima bili su mnogo različitiji od današnjega, što su svakako okolnosti koje su potaknule širu i okrutniju primjenu torture.

Pozivamo Vas da posjetite otvorenje izložbe Srednjovjekovne sprave za mučenje u petak 18. veljače 2011 u 19 sati.

Više o izložbi i otvorenju pročitajte u ovom članku.

Autor izložbe i postava: Piotr Buczkowski
Koordinator projekta: Maja Bunčić
Opseg: 54 predmeta uz popratne ilustracije i opise na hrvatskom i engleskom jeziku

Cijene ulaznica:

30 kn – odrasli
20 kn – djeca, đaci, studenti, umirovljenici
15 kn –  grupe

Violina sramote

Izvor: MDC i Arehološki muzej Zagreb