Kako sačuvati stare razglednice

Za predmete sakupljanja koji su stariji od 100 godina, razglednice s početka prošlog stoljeća se mogu pronaći u iznimno dobrom stanju. Spremanjem u albume čim su napravljene, mnoge od njih su sačuvane tokom desetljeća.

Kako se je stanje albuma pogoršavalo tokom vremena, razglednice su obično bile vađene. Od vađenja većina ih je bila nepropisno čuvana, što je dovelo do različitih oštećenja kao što su savijeni uglovi, ogrebotine, uništavanje rubova ili neka druga, što posljedično vodi ka smanjenju vrijednosti razglednica.

Kako bi izbjegli daljnje oštećenje ili pogoršanje stanja razglednica postoji nekoliko načina čuvanja ili prikazivanja kao što su albumi, kutije ili uokvirivanje.

Čuvanje razglednica u albumima

Prednost čuvanja razglednica u albumima je jednostavno pregledavanje bez dodirivanja samih razglednica. Ovakav način ih drži čistim i smanjuje mogućnost novog oštećenja.

Album za razglednice se sastoji od čvrstih korica i prozirnih plastičnih umetaka. Važnije o samih korica, koje i tako ne dodiruju papir, su plastični umetci u kojima se drže razglednice. Važno je biti siguran da umetci imaju kvalitetu za arhiviranje.

Kvaliteta za arhiviranje znači da materijali od kojih su napravljeni neće samo zaštiti razglednice nego da ih neće ni oštetiti ispuštajući agresivne kemijske spojeve.  Prije kupnje treba provjeriti jesu li umetci za albume od plastike bez PVC-a, kako bi se izbjegli mogući problemi.

Čuvanje razglednica u kutijama

Kutije za čuvanje razglednica su najbolje u slučaju da je potrebno spremiti veće količine razglednica. Dodatna dobra strana je mogućnost lakog sortiranja i indeksiranja razglednica po tipu ili motivu.

Opet, kvaliteta arhiviranja je važna prilikom odluke u koje kutije će se razglednice spremati. Ovo je posebno važno u slučaju da razglednice dodiruju svojom donjom stranicom kutiju bez dodatne zaštite.  Karton tih kutija bi trebalo biti bez kiselina, dok neki stručnjaci preporučaju aluminijske kutije. Upotreba individualnih košuljica od plastike bez PVC-a za čuvanje razglednice je preporučljiva bez obzira kakva je kutije u pitanju.

Košuljice omogućavaju rad s razglednicama bez dodirivanja papira. Ovakav način onemogućava da se masnoće ili kiseline sa prstiju prenesu na papir razglednice, ujedno čuva ih i od drugih mogućih fizičkih oštećenja.

Uokvirivanje razglednica

Ukoliko posjedujete manju kolekciju posebnih razglednica, uokvirivanje, kako bi ih pokazali je također jedna od opcija. Na ovaj način se uvijek možete diviti svojoj kolekciji,  a u isto vrijeme je  i očuvati. Još jednom kvaliteta arhiviranja ponovno je odlučujuća u odabiru materijala.

Uokvirujete li sami ili to prepuštate nekom od profesionalaca, potrebno je osigurati da papir i kartoni koji se upotrebljavaju za zaštitu budu bez kiselina ili klora. Najbolje je da razglednica ne dodiruje staklo, a za to se može upotrijebiti passepartout, opet bez kiseline. Passepartout se može odrezati da odgovara standardnim okvirima ukoliko se želi nešto uštediti, ali bitno je osigurati da svi materijal koji dodiruju razglednicu budu bez kiseline.

Kada je uokvirivanje završeno, za prikaz najbolje je neko mjesto bez direktnog sunčevog svjetla kako razglednica ne bi izblijedila.

Nadamo se da će ovi osnovni savjeti pomoći u očuvanju Vaše vrijedne kolekcije razglednica.

SLIKE: INTERNET

IZVOR: about.com i iskustvo