Predstavljeni ostaci antičkoga hrama u gradu Krku

U organizaciji Grada Krka i Konzervatorskog odjela u Rijeci u ponedjeljak,  14. veljače, je na lokalitetu Mala vrata u Krku predstavljen vrlo zanimljiv i vrijedan arheološki nalaz.

Recentna istraživanja i otkrića kojima su rezultirala, posebice pronalazak ostataka antičkog svetišta posvećenog Veneri – rimskoj božici ljubavi prigodno su predstavljena upravo na »dan  zaljubljenih«. Mnogobrojnim novinarima i radoznalim Krčanima govorili su pročelnik Konzervatorskog odjela u Rijeci Željko Bistrović, arheolog Nino Novak te krčki gradonačelnik Darijo Vasilić.

Nalazište za koje  se s priličnom dozom sigurnosti može reći da predstavlja upravo Venerin hram datira iz prvog stoljeće prije Krista, u vrijeme rimskih građanskih ratova, rekao je Novak.

Prve naznake postojanja ovog vrijednog  objekta ukazale su se prije stotinjak dana.

Zahvaljujući savjesnom i za  ovu problematiku »osjetljivom« vlasniku kuće smještene u povijesnoj  jezgri grada Krka – krčkom odvjetniku Robertu Ristu, doznali smo kako  je prilikom spuštanja partera u prizemnom dijelu te građevine iz zemlje doslovce izronila kamena struktura zidovlja i apside.

Zaštitni arheološki radovi koje smo započeli odmah po vlasnikovoj dojavi ukazali su  i na postojanje valjkastog postolja na kojem je vjerojatno stajala statua  božanstva kojoj je hram bio posvećen. Prof. Nino Novak tromjesečno  istraživanje novootkrivenog hrama zaključio je njegovim vezivanjem uz  Veneru zahvaljujući jednom drugom pronalsku od prije dvadesetak godina.

Nadvratnik kao putokaz

Naime, tek petnaest metara južnije od ovog lokaliteta tada je pronađen kameni blok koji se danas čuva u krčkoj galeriji Fortis.

Kamen  koji je dotad služio kao nadvratnik nosi natpis dvojice gradskih prefekata koji ondje bilježe svoj zahvat na obnovi Venerinog hrama, rekao je  prof. Novak uvjeren da iz se konteksta priče nameće zaključak kako bi  nestali i zaboravljeni krčki Venerin hram mogla biti upravo struktura  pronađena u prizemlju Ristove kuće.

Sam »vlasnik Venerina hrama«,  odvjetnik Robert Rist rekao nam je da je pronalazak uslijedio nakon što  je prije nekoliko mjeseci započeo građevinsku prilagodbu prostora u  kojem će njegov sin uskoro otvoriti trgovinu.

– Na spuštanje partera nagnali su nas preniski stropovi, tzv. minimalani tehnički uvjeti dobro poznati svim vlasnicima poslovnih prostora.

Pronalazak na koji smo naišli samo je potvrdio Krčanima već dobro  poznatu činjenicu kako se u povijesnom središtu ovog grada doslovce  na svakom koraku krije nešto vrijedno, dragocjeno i iznenađujuće. Naravno da sam bio svjestan toga da bi ovakav nalaz mogao postati »problem« i otegotna okolnost svakom poslovnom planu i zahvatu u tom  prostoru, ali mi ipak ni u jednom trenutku nije palo na pamet napraviti  ono što su mi mnogi savjetovali – »zakopaj i šuti«, zaključio je Rist.

Stakleni pod

A da takva »strategija« uistinu nije nužna okupljenim je novinarima  ali i Krčanima pokušao sugerirati i pročelnik Konzervatorskog odjela u  Rijeci Željko Bistrović.

– Ovaj pronalazak, ali i brzina kojom smo ga obradili i predstavili  najbolje potvrđuje kako je sveprisutni investitorski zazor od konzervatora i arheologa bespredmetan.

Ovaj primjer pokazuje da suradnja  gradskih struktura, konzervatora, investitora i građevinara uistinu može  funkcionirati i rezultirati vrijednostima od kojih ćemo svi imati koristi i  zadovoljstva. Konzervatori nisu bauk, svakome će izaći u susret i  nećemo komplicirati niti birokratizirati, rekao je Bistrović uputivši apel  za spas svih ostalih još neotkrivenih vrijednih arheoloških nalaza koji  bi moguće mogli stradati od nesavjesnih investitora.

Doznali smo kako  je važnu ulogu u projektnom vođenju radova obnove tog objekta imao  riječki arhitekt Nenad Kocijan pod čijom je paskom obavljen značajan  dio radova nužnih za pripremu postavljanja staklenog poda kojeg će  vlasnik poslovnog prostora uskoro postaviti (o svom trošku).

Buduća trgovina tako će već do ljeta postati i zanimljivim arheološkim punktom  na čijoj će prezentaciji i promoviranju, složili su se također pristnik  krčki gradonačelnik Darijo Vasilić i Nataša Jurina, direktorica TU TZG  Krka, gradska uprava intenzivno raditi.

Antički Venerin hram u kući krčkog odvjetnika Roberta Rista

Predstavljanje antičkog Venerinog hrama u kući krčkog odvjetnika Roberta Rista

IZVOR: Nov list