Pronađen brod povezan s istinitom pričom o “Moby Dick-u”

Olupine kitolovca "Two Brothers"

Kako fikcija često pronalazi inspiraciju u stvarnom životu, tako se i američki autor Herman Melville okrenuo užasavajućoj priči kao inspiraciji za svoj klasik 19. stoljeća, Moby Dick. U studenom 1820 pored Nantucketa, država Massachusetts, ulješura je udarila i potopila brod Essex u južnom Pacifiku.

George Pollard Jr. i njegova preživjela posada, prije nego što su spašeni, pribjegli su kanibalizmu dok su plutali otvorenim oceanom više od dva mjesesa u spasilačkim čamcima. Neki od preživjelih članova kasnije su objavili svoju zastrašujuću priču u novinama.

Pollard je sigurno bio zaljubljen u more jer je postao kapetan na drugom kitolovcu. Brod “Two Brothers” isplovio je iz Havaja 11. veljače 1823, kada je udario u plitki greben. Užasnutu posadu spasio je slijedeći dan drugi kitolovac.

188 godina kasnije podvodni arheolozi, radeći u sklopu Nacionalne oceanske i atmosferske agencije (NOAA), pronašli su mjesto stradanja kitolovca “Dva brata” kojih 600 nautičkih milja sjeverozapdano od Honolulua.

Agencija je objavila da je ovo rijetko arheološko otkriće potonulog kitolovca. Kitolovci iz Nantucketa su plovili Pacifičkim oceanom, te sudjelovali u istraživanima Indijskog oceana i polarnih regija.

Ostaci posuda za topljenje masti

Ekspedicije napravljene 2008 i 2010 otkrile su veliko sidro kitolovca, lonce o lijevanog željeza za topljenje masti, vrhove harpuna, karamiku i ostatke snasti broda. Daljnja straživanja i sjećanja posade verificirala su otkriće.

Mjesto brodoloma je u plićinama atola French Frigate, unutar Papahanaumokuakea Marine National Monument na Havajima.

Melville je završio “Moby Dick-a” 1851, oslanjajući se na doživljaje posade Essexa. Dva puta potopljeni kapetan Pollard odustao od kitolovstva, postao čuvar i doživio skoro 80 godina.

Mellvile i Pollard susreli su se nedugo nakon objavljivanja Moby Dick-a. Dok je sigurno da je potonuće Essexa postala inspiracija za knjigu, kaptean Pollard vjerojatno nije  personaliziran u kapetanu Ahabu. “Za otočane on je nitko, ali ja nisam sreo impresivnijeg čovjeka, mada je posve skroman, čak i ponizan “,  rekao je Mellvile za Pollarda.

O samom potonuću kitolovca Essex pisao je Nathaniel Philbrick u svojoj knjizi “In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex”.

IZVOR: CCN