Lubanje kao posude za ispijanje

Arheolozi u Engleskoj otkrili su tri prehistorijske lubanje korištene kao čaše.

Lubanje su pažljivo obrađene u oblik posude. Pronađene su u pokrajini Somerset u pećini Grough i stare su preko 14.700 godina, što ih čini do sada najstrijim lubanjama krištenim kao čaše. Istražitelji su pronašli i druge ljudske ostatke u pećini koje upućuju na kanibalizam. Kosti su otvarane kako bi se pojela koštana srž, jedna o najhranjivijih dijelove svake životinje, pa tako i čovjeka.

Kineska ritualna lubanja

U mnogim kulturama po cijelom svijetu lubanje su korištene kao posude za ispijanje. Neke su korištene tokom različitih rituala, kao što je kineska, dok su druge kulture, kao što su Vikinzi, pile iz lubanja kako bi stekle snagu pobijeđenih neprijatelja, ali i kako bi se mogli hvaliti pobjedama.  Lubanje otkrivene u Somerstu spadaju u period kada su tokom nekoliko ledih doba bili kraći periodi viših temperatura koji su dozvolili naseljavanje negostoljubivih krajeva sjeverne Europe. Kromanjonci, kako ih sada nazivamo, su bili lovci, ali očito nisu lovili samo životinje, nego i druge stanovnike kada se za to ukazala prilika.

Ukoliko su željeli doći samo do hrane, lubanje bi bile u komadićima, ali kod otrkivenih lubanja vidljivo je da su pokušali sačuvati čim veći dio kosti lubanje. Tragovi na lubanjama pokazuju da se čišćene, uklanjajući svaki dio mekog tkiva tako se poslije mogu obrađivati.

Otkrivene lubanje

Slijedeći puta kada posjećujete neki od muzeja obratite pažnju možda naletite na neku od tih lubanja. Posjeduju ih muzeji u Pasadeni, ali i Etnološki muzej u Berlinu. Londonski muzej prirode će izložiti model jedne od pronađenih lubanja od ožujka ove godine.

IZVOR: BBC News gadling